De meeste koppels die uit elkaar gaan, vinden na een aanvankelijk mogelijks turbulente tijd, hun evenwicht terug en kunnen weer voldoende met elkaar overleggen om als zorgende ouders voor hun kind(eren) op te treden. Dit lukt niet altijd: omwille van verschillende redenen blijven sommige ouders na de scheiding natrappen naar elkaar of voeren ze een jarenlange, harde strijd. Kinderen die actief in dit conflict betrokken worden, lijden daar erg onder. Ten einde hun destructieve interactiepatronen om te buigen naar gezond ouderschap met constructief overleg, wordt her en der met deze ouders in groep gewerkt ('Kinderen uit de Knel'). Echter, sommige ouders willen niet samen naar zo'n groep of kunnen niet samen in een ouderbegeleiding functioneren…
Weinig diagnoses zijn meer omstreden en worden dus meer vermeden dan de diagnose van persoonlijkheidsstoornissen bij adolescenten. Nochtans kent nagenoeg elke therapeut deze jongeren en worstelen velen met de dilemma's in de behandeling van deze jongeren, hun gezin en hun omgeving. Denk maar aan hun wisselende motivatie, neiging tot externaliseren, hun wantrouwen bij het aangaan van een therapeutische relatie, het vermijden van emoties of het plots optreden van (suïcidale) crises. Het effect op de behandelaar is vaak onzekerheid, onmacht, angst en de vaststelling dat we niet steeds de beste versie van onszelf zijn in deze behandelingen.
Wat hebben de verschillende gezinsleden nodig om te durven/ kunnen/ mogen praten?
Elke hulpverlener wordt wel eens geconfronteerd met een gezin waarbij één of beide ouders kampen met misbruik van middelen of verslaving (medicatie, alcohol, illegale drugs).
Het is geen evidentie om dit thema en de impact hiervan op het ouderschap te bespreken. Delicaat onderwerp, weerstand bij ouders, de vraag hoe dit best aan te pakken,…. Vaak blijft het thema een grote onzichtbare olifant in de gespreksruimte.
En toch wil je ermee aan de slag want je weet dat het een grote impact heeft op het gezinsfunctioneren en de ontwikkeling van het kind.
In deze tweedaagse vorming krijg je naast de do en dont's om met ouders het thema bespreekbaar te maken, een heldere kijk op de impact van misbruik en verslaving bij één van de ouders op de kinderen (KOAP). Daarenboven staan we stil bij methodieken om met deze kinderen aan de slag te gaan en ze veerkrachtiger te maken.
In deze vijfdaagse opleiding reiken we kennis aan en oefenen we met vaardigheden in het domein van kennis doorgeven betreffende IMH- en hulpverleningsthema's omtrent (jonge) kinderen.
Deze kennisoverdracht betreft zowel het mentalisatiebevorderend overleg omtrent casussen en vragen als het doorgeven van kennis over een afgebakend thema aan de hand van didactisch materiaal.
Copyright © 2015 - 2023 All Right Reserved. RINO Vlaanderen
Gemaakt door Simon Meurs
IMH Brochure 2023-2025